Bewerkingen van houten vloeren: van fijnbezaagd tot kerngerookt

Door de gebruikerssporen die een houten vloer na verloop van jaren gaat vertonen, wordt de vloer alleen maar mooier. Oude vloeren zorgen immers voor een authentieke sfeer, zeker in wat oudere, karakteristieke woningen uit bijvoorbeeld de jaren ‘30. Door verschillende technieken is het heel goed mogelijk een vloer ouder te laten lijken. Zo’n verouderde vloer laat zich ook mooi combineren met een industriële woning en inrichting.

Door planken te verouderen, ook wel trommelen genoemd, krijgt de vloer echt karakter. De planken gaan in een grote trommel met bijvoorbeeld puin of kettingen. Door het ronddraaien van de trommel komen er deuken en butsen in de plank. Hoe langer de planken in trommel zitten, hoe meer doorleefd de vloer wordt.

Enkel, dubbel of kern roken

Het roken van de vloer is een andere bewerking. Bij dat roken gaan de planken in een afgesloten ruimte met ammonia. De ammoniadampen reageren met het looizuur in het eiken. De vloer wordt daardoor donkerder en dieper van kleur. Ook de nerftekening komt prominenter naar voren. Hoe langer de planken worden gerookt - in vakjargon enkel, dubbel of kern roken - hoe donkerder en dieper de kleur van de vloer wordt. Een gerookte vloer is een lust voor het oog en heeft een prachtige uitstraling.

Borstelen

Door het borstelen van planken wordt de structuur van het hout beter zichtbaar. Dat komt omdat het zachte deel van de houtnerf door de borstelmachine deels wordt uitgeborsteld. Ook komt er reliëf in de plank: de oppervlakte ervan is zichtbaar glooiend. Een vloer kan op verschillende manieren worden geborsteld, van licht tot zwaar.

Fijn bezagen

Bij het bezagen van een houten vloer gaat een zaagmachine de planken te lijf. Er komen dan zaagstrepen op de plank. Hierdoor krijgt de vloer een wat rauwe en doorleefde uitstraling. Het bezagen en vervolgens roken van planken levert een fantastisch resultaat op. Meer en meer tref je bezaagde planken aan als wandbekleding. Ook heel mooi!

Handschrapen

Ook handschrapen is een mogelijkheid. Bij een handgeschraapte vloer wordt het oppervlak van het hout met een schulp bewerkt. De vloer verliest hierdoor zijn strakheid en oogt door de ‘gebruikerssporen’ ruiger. Ook de vellingkant wordt met een handschraper geschaafd, waardoor de lange kanten van de planken niet strak zijn, maar oneffenheden vertonen.

Wilt u meer weten over onze vloeren en de verschillende bewerkingen daarvan, neem dan contact met ons op.

Ja, ik ontvang graag een gratis Easy Floors sample

Om u kennis te laten maken met de vloeren van Easy Floors, sturen we u graag vrijblijvend een sample. Op basis van deze sample kunt u zich overtuigen van de kwaliteit die wij leveren. Selecteer hieronder de gewenste soort (modern, vintage of tijdloos) en vul uw persoonlijke gegevens in. Vervolgens ontvangt u binnen een week de sample per post.

Soort: *
Vul het veld 'Naam' in, alstublieft.
Vul het veld 'E-mailadres' in, alstublieft.
Vul het veld 'Straat' in, alstublieft.
Vul het veld 'Huisnummer' in, alstublieft.
Vul het veld 'Postcode' in, alstublieft.
Vul het veld 'Plaats' in, alstublieft.
Vul het veld 'Telefoon' in, alstublieft.