Bijzonder: eiken vloer van kopshout

Over het algemeen denk je bij een houten vloer aan brede en lange planken. Vaak wordt zo’n vloer in een plankenpatroon gelegd, waarbij de afzonderlijke planken een vaste breedte hebben of de breedtes juist variëren. Als het gaat om vloeren van hout zijn er echter nog veel meer mogelijkheden. Vandaag deel 1 over een serie bijzondere vloeren: de eiken vloer van kopshout. Deze vloer is vooral bekend in de architectenwereld, maar ook steeds meer particulieren kiezen voor een blokjesvloer.

 

De kopshout vloer bestaat uit eiken houten blokjes die uit de dwarsrichting van de stam gezaagd zijn. Normaal gesproken wordt een vloerdeel uit de lengterichting van de stam gezaagd. Door dwars te zagen zijn de jaarringen van de stam in ieder blokje zichtbaar. Dat geeft de vloer een bijzonder, warm en natuurlijk uiterlijk.

Groot voordeel van een blokjesvloer is dat de vloer zeer duurzaam en slijtvast is; hij gaat makkelijk honderd jaar mee. Dat komt omdat kopshout veel sterker en een veel beter bestand is tegen druk dan in de lengterichting gezaagde planken. Bovendien werkt kopshout geluidsisolerend. De rechtopstaande houtvezels absorberen geluidstrillingen.

Het leggen van een blokjesvloer is een klus voor de specialist. Belangrijk is dat de dekvloer stevig en goed vlak is, omdat er de blokjes veel trekkracht hebben. De blokjes worden op de dekvloer gelijmd en vervolgens wordt de vloer geschuurd met een bandschuurmachine.

Olie is de beste manier om de blokjesvloer af te werken. Uiteraard kan dat in verschillende kleuren. Een met olie afgewerkte vloer is goed beschermd tegen vuil en vocht en is makkelijk te onderhouden. Ook kunnen eventuele beschadigingen plaatselijk goed worden bijgewerkt.

Kopshout is gevoeliger voor schommelingen in de luchtvochtigheid. Dat betekent dat de vloer sneller gaat krimpen en zwellen. Daarom is het belangrijk de vloer vakkundig te laten leggen en te kiezen voor de juiste afwerking. Een blokjesvloer op vloerverwarming is niet aan te raden.

Meer informatie over de kopshouten eiken vloer? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag.

 

Ja, ik ontvang graag een gratis Easy Floors sample

Om u kennis te laten maken met de vloeren van Easy Floors, sturen we u graag vrijblijvend een sample. Op basis van deze sample kunt u zich overtuigen van de kwaliteit die wij leveren. Selecteer hieronder de gewenste soort (modern, vintage of tijdloos) en vul uw persoonlijke gegevens in. Vervolgens ontvangt u binnen een week de sample per post.

Soort: *
Vul het veld 'Naam' in, alstublieft.
Vul het veld 'E-mailadres' in, alstublieft.
Vul het veld 'Straat' in, alstublieft.
Vul het veld 'Huisnummer' in, alstublieft.
Vul het veld 'Postcode' in, alstublieft.
Vul het veld 'Plaats' in, alstublieft.
Vul het veld 'Telefoon' in, alstublieft.