De voordelen van multiplanken

Bij een houten vloer gingen de gedachten al snel uit naar massief eiken planken. De laatste jaren is de zogenaamde multiplank in opkomst. Zo’n multiplank heeft de uitstraling massief eiken en eenmaal gelegd is er uiterlijk geen verschil tussen een vloer van eiken multiplanken of massief eiken. Sterker nog, multiplanken hebben tal van voordelen in vergelijking met massief eiken. Hieronder zetten we ze op een rijtje.

 

Een multiplank is goedkoper in aanschaf
Vergeleken met een massief eiken is een multiplank goedkoper. De reden is dat een multiplank uit twee lagen is opgebouwd: een onderlaag van massief berken multiplex (12 mm) en een toplaag van 4-4,5 mm van massief eiken. Het berken naaldhout is goedkoper dan het eiken, dat tot de hardhoutsoorten behoort.

Een multiplank is duurzamer en milieuvriendelijker
Voor een multiplank is circa 80% minder eiken nodig dan voor een massief eiken plank. Dus dat is goed voor het milieu; ook al omdat eiken een stuk minder snel groeit dan het berken waarvan de onderlaag is gemaakt. Bovendien is al ons hout afkomstig uit verantwoord beheerde bossen en draagt daarmee het FSC-keurmerk. 

Een multiplank werkt nauwelijks
Hout werkt. Afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid zet het uit of krimpt het juist; dat is zeker het geval bij massief hout. Doordat de onderlaag van onze multiplanken uit dunne kruislings verlijmde lagen bestaat is de werking van de vloer minimaal en is de plank uiterst stabiel.

Zwevend leggen
Een multiplank is geschikt voor zwevende installatie. Dat betekent er eerst een ondervloer wordt aangebracht, waarop de multiplanken vervolgens op geïnstalleerd worden. Een massief eiken vloer moet altijd verlijmd worden geïnstalleerd. Dat betekent dat de legkosten hoger zijn, omdat het meer tijd kost. Overigens kan ook een multiplank verlijmd worden gelegd; bij installatie op vloerverwarming is dat zelfs aan te raden. Voordeel van verlijmd installeren is dat de vloer strakker kan worden gelegd, omdat er geen afwerklijsten nodig zijn bij bijvoorbeeld drempels.  Het voordeel daarvan is dat u het in principe ook goed zelf kan doen. Maar als u het laat leggen, dan zijn de legkosten doorgaans wat lager. Dit zit 'm vooral in de arbeid: het kost iets meer tijd om een verlijmde vloer te leggen dan een zwevende vloer.

Vloerverwarming en een multiplank gaan prima samen
Een multiplank en vloerverwarming is een prima combinatie. Aan de ene kant kan een multiplank makkelijker temperatuurverschillen opvangen dan een massief houten vloer. Aan de andere kant is de warmteweerstand van een multiplank een stuk lager dan die van massieve vloerdelen. Een multiplank is daarmee prima geschikt voor vloerverwarming; ook al omdat een multiplank de warmte goed vasthoudt.

Een multiplank kan mee naar een nieuwe woning
Bij het zwevend installeren van een multiplank kunnen de mes-en-groefverbinding verlijmd worden. Ook kunnen spanveren worden gebruikt die langs de randen worden geplaatst. Voordeel van het gebruik van spanveren is dat de vloer mee kan worden verhuisd naar een nieuwe woning. Een massieve vloer moet altijd worden verlijmd en is dus niet mee te nemen bij een verhuizing.

Ook brede planken
De multiplanken van Easy Floors zijn in verschillende breedtes verkrijgbaar, variërend van 18 cm tot 26 cm breed. Ook brede planken kunnen zonder risico op schotelen - het hol of bol trekken van planken - worden gelegd. Belangrijk daarbij is wel dat de relatieve luchtvochtigheid in de woning tussen de 45% en 60% wordt gehouden. Dit geldt overigens voor alle houten vloeren; hout is nu eenmaal een natuurproduct dat gevoelig is voor verschillen in luchtvochtigheid en temperatuur. Houten vloeren zijn het meest stabiel bij een relatieve luchtvochtigheid tussen de 50% en 55%. Door het plaatsen van een luchtbevochtiger is de relatieve luchtvochtigheid eenvoudig op peil te houden. Overigens zorgt de juiste luchtvochtigheid ook voor een gezond leefklimaat: het helpt om een droge huid, neus en ogen te voorkomen en beschermt ook houten meubels tegen uitdroging.  

Geen kieren bij mutiplanken
Massief hout werkt en met name in de winter wanneer de verwarming volop draait, gaan massieve planken krimpen met als gevolg dat er kieren tussen de planken ontstaan. Een multiplank werkt niet of nauwelijks door de tweelaagse opbouw: de kruisverlijmde onderlaag van berken multiplex zorgt ervoor dat spanningen in de vloeren worden opgevangen en de werking van de plank tot een minimum gereduceerd wordt. Het resultaat is een strakke vloeren zonder hinderlijke kieren.

Onze multiplanken zijn kant-en-klaar
De multiplanken van Easy Floors zijn volledig kant-en-klaar afgewerkt. In onze fabriek wordt iedere plank twee keer machinaal geolied. Eerst wordt er een kleurolie aangebracht en vervolgens een transparante hardwaxolie. Die hardwax beschermt de plank optimaal tegen het intrekken van vuil en vocht. Ander voordeel van de kant-en-klare multiplank is dat er direct na het leggen op de vloer gelopen kan worden en de woning kan worden ingericht. Bij bijvoorbeeld een renovatie hoeft ook niet de hele kamer te worden leeggehaald, maar kunnen de meubels naar de ene kant van de kamer worden verplaatst en direct worden teruggezet nadat de vloer in de het ene deel is aangebracht; vervolgens kan de vloer worden geïnstalleerd in het andere deel van de ruimte. In de regel moeten massieve vloeren na installatie nog worden geschuurd en worden gelakt of geolied.

Onbegrensde mogelijkheden met multiplanken
Smaken verschillen. Vandaar dat we bij Easy Floors werk maken van de vloer die u zoekt en maatwerk leveren. Bij dat maatwerk gaat het dan om de afmetingen van de plank, de kleur van de afwerking en bijvoorbeeld de sortering van het eiken. Bij Easy Floors kunt u kiezen uit verschillende breedtes, uiteenlopend van bijvoorbeeld een 18 cm tot een 30 cm brede plank. Onze voorkeur gaat uit naar lange planken; vandaar dat zo’n 80% van de vloer bestaat uit planken van minimaal 2 meter lang. Als het gaat om de kleur van de afwerking zijn de keuzes onbegrensd; van naturel en wit, tot bruine, grijze en zwarte tinten. Iedere gewenste kleur is mogelijk. Bij de uitstraling van de vloer speelt ook de sortering van het eiken een belangrijke rol. Ook daarin hebben we volop keus: rustieke vloeren met noesten voor een landelijke uitstraling of juist een super strakke vloer zonder noesten. Verder zijn al onze vloeren te verkrijgen in verschillende patronen; natuurlijk het bekende plankenpatroon, maar ook de visgraat, een Hongaarse punt of een patroon-op-maat.

Ja, ik ontvang graag een gratis Easy Floors sample

Om u kennis te laten maken met de vloeren van Easy Floors, sturen we u graag vrijblijvend een sample. Op basis van deze sample kunt u zich overtuigen van de kwaliteit die wij leveren. Selecteer hieronder de gewenste soort (modern, vintage of tijdloos) en vul uw persoonlijke gegevens in. Vervolgens ontvangt u binnen een week de sample per post.

Soort: *
Vul het veld 'Naam' in, alstublieft.
Vul het veld 'E-mailadres' in, alstublieft.
Vul het veld 'Straat' in, alstublieft.
Vul het veld 'Huisnummer' in, alstublieft.
Vul het veld 'Postcode' in, alstublieft.
Vul het veld 'Plaats' in, alstublieft.
Vul het veld 'Telefoon' in, alstublieft.