Een meneer aan de telefoon

Een maand of wat terug kregen we een telefoontje van een meneer die problemen had met zijn pas gelegde houten vloer. Het had ergens voor een prikkie eiken multiplanken gekocht. Helaas kwamen er na een paar weken wat scheurtjes in de toplaag en liet de eiken toplaag los. Of wij raad wisten, was de vraag van de meneer.

Bij de beslissing om een nieuwe houten vloer aan te schaffen, speelt de prijs natuurlijk een belangrijke rol. Niemand wil immers een dief van zijn eigen portemonnee zijn. Aan de andere kant zegt de prijs ook iets over de kwaliteit van het de vloer. Goedkoop blijkt dan duurkoop te zijn.

Wat was er aan de hand met de vloer van de meneer:

1.       Producenten van goedkopere eiken multiplanken, gebruiken geen goede onderlaag. In plaats van watervast verlijmd berken multiplex, gebruiken ze bijvoorbeeld OSB. Door verschillen in de mate van krimp tussen de eiken toplaag (die ook nog extreem dun is) en de onderlaag laat de toplaag van eiken los.

2.       De lijm die gebruikt was om de eiken toplaag op de onderlaag te lijmen was niet goed. Er was niet gekozen voor een elastische – en wat duurdere lijm – om de werking tussen de toplaag en de onderlaag op te vangen. Gevolg: door de werking wil de ene laag iets anders dan de andere en laat de toplaag los bij het gebruik van een lijm van slechte kwaliteit.

3.       De werking tussen de te dunne toplaag en de onderlaag had er ook voor gezorgd dat dat er scheurtjes in de toplaag waren ontstaan. Ook daar was helaas niets meer aan te doen. Die kleine scheurtjes zullen door de veranderingen in de temperatuur en de luchtvochtigheid immers steeds groter worden. Een voldoende dikke toplaag van minimaal 4 mm, een stabiele onderlaag van goed hout en gebruik van een elastische lijm, had die scheurtjes voorkomen.

‘En de oplossing’, was de vraag van de meneer. Het antwoord: ‘De vloer eruit halen en een goede vloer terugleggen’, was ons eerlijke antwoord. Vervolgens legden we uit dat wij onze vloeren samenstellen uit kwaliteitsproducten:  

1.       Een onderlaag van watervast kruislings verlijmd berken multiplex. Die onderlaag zorgt voor een stabiele vloer en door het kruislings verlijmde multiplex worden spanningen opgevangen.

2.       Een toplaag van 4 mm Europees eiken. Die toplaag is volkomen vlak aan de onderzijde, zodat hij perfect hecht op het berkenmultiplex. Bovendien drogen wij de toplagen langzaam terug voordat we zij lijmen. De toplagen zijn dan grotendeels spanningsvrij. De 4 mm dikke toplaag kan meerdere keren geschuurd worden. Een Nederlander schuurt zijn vloer eens in de 10 – 15 jaar. Onze eiken houten vloeren gaan dus een leven lang mee.

3.       Om de toplagen op de onderlaag te persen gebruiken wij uitsluitend elastische lijm van Nederlands fabricaat. De toplagen zitten dus muurvast.

De meneer aan de telefoon, bedankte ons hartelijk voor de informatie en zou ervoor nadenken. Inmiddels ligt er een nieuwe vloer en is die meneer een tevreden klant geworden.

Moraal van dit verhaal: een goedkope vloer die er op het eerste gezicht goed uitziet, leidt vrijwel altijd tot problemen. En dat zorgt voor ellende en extra kosten: de kamer moet leeg gehaald worden, de vloer moet eruit, de plinten eraf en dan kan je weer van vooraf aan beginnen met leggen van een nieuwe vloer. Dat wil natuurlijk niemand. Easy Floors geeft tien jaar garantie op zijn vloeren. Wij zijn immers overtuigd van de kwaliteit van onze eiken houten vloeren.

Ja, ik ontvang graag een gratis Easy Floors sample

Om u kennis te laten maken met de vloeren van Easy Floors, sturen we u graag vrijblijvend een sample. Op basis van deze sample kunt u zich overtuigen van de kwaliteit die wij leveren. Selecteer hieronder de gewenste soort (modern, vintage of tijdloos) en vul uw persoonlijke gegevens in. Vervolgens ontvangt u binnen een week de sample per post.

Soort: *
Vul het veld 'Naam' in, alstublieft.
Vul het veld 'E-mailadres' in, alstublieft.
Vul het veld 'Straat' in, alstublieft.
Vul het veld 'Huisnummer' in, alstublieft.
Vul het veld 'Postcode' in, alstublieft.
Vul het veld 'Plaats' in, alstublieft.
Vul het veld 'Telefoon' in, alstublieft.