Een vloer met karakter

De eiken houten vloeren van Easy Floors zijn rustieke vloeren? Maar wat is dat eigenlijk een rustieke vloer?

Uit een eikenstam worden vanzelfsprekend meerdere planken gezaagd. Die planken worden na het zagen gesorteerd op uiterlijk, waarbij er dus wordt gekeken hoe ze eruit zien. Daarbij wordt onder andere gelet op het aantal noesten dat de plank bevat en bijvoorbeeld kleurverschillen in het hout. Door de planken te beoordelen ontstaan dus verschillende sorteringen. De sortering die in Nederland veruit het populairst is voor eiken houten vloeren is de rustieke sortering. In deze sortering zijn grote noesten toegestaan en mogen ook wat kleurverschillen in de plank aanwezig zijn. Een rustieke houten vloer heeft een levendige en warme uitstraling. Door de noesten komt het natuurlijke karakter van het eiken prominent naar voren in een rustieke vloer. De kwaliteit van een rustieke vloer is absoluut niet minder dan een vloer met minder noesten: beide vloeren gaan even lang mee. Het aantal noesten zegt immers alleen iets over de sortering van het eiken, niets over de kwaliteit ervan.

Een noest is een plek waar een tak aan de boom heeft gegroeid. Als de eikenstam in stroken wordt gezaagd om er vloeren van de maken is die plek, die vaak donkerder van kleur is, zichtbaar in de gezaagde strook. Bij een pas geplante eikenboom groeien er al zijtakken. Als de boom groeit en dikker wordt is de plek waar de tak aan de stam zat in ieder gezaagde strook zichtbaar. Bij het groeien van de boom komen er ook steeds nieuwe zijtakken aan de stam. Deze noesten zijn niet in de kern van de boom (het midden van de stam) terug te vinden na het in stroken zagen van de stam; die zijtakken zijn immers later aan de stam gegroeid. Een noest kan ook open zijn, die noest is dan uit de strook gevallen. Uiteraard worden die open noesten gestopt.

Uit bovenstaande alinea valt al af te leiden dat een sortering zonder noesten heel lastig uit een eikenstam te halen is. Om een beeld te schetsen: uit een hele stam halen we gemiddeld zo’n vier planken waarin de noesten een maximale afmeting van 1,5 tot 2 cm hebben. Daarmee is een vloer een in hogere sortering ook (fors) duurder dan een rustieke eikenvloer. Met het rustieke eiken van Easy Floors haalt u een vloer met karakter in huis, geproduceerd volgens hoge standaarden en tegen een scherpe prijs.

Ja, ik ontvang graag een gratis Easy Floors sample

Om u kennis te laten maken met de vloeren van Easy Floors, sturen we u graag vrijblijvend een sample. Op basis van deze sample kunt u zich overtuigen van de kwaliteit die wij leveren. Selecteer hieronder de gewenste soort (modern, vintage of tijdloos) en vul uw persoonlijke gegevens in. Vervolgens ontvangt u binnen een week de sample per post.

Soort: *
Vul het veld 'Naam' in, alstublieft.
Vul het veld 'E-mailadres' in, alstublieft.
Vul het veld 'Straat' in, alstublieft.
Vul het veld 'Huisnummer' in, alstublieft.
Vul het veld 'Postcode' in, alstublieft.
Vul het veld 'Plaats' in, alstublieft.
Vul het veld 'Telefoon' in, alstublieft.