Hoe onderhoud je een geoliede eikenhouten vloer?

onderhoud eiken vloer

Regelmatig krijgen wij vragen over het onderhoud van onze eiken houten vloeren. In deze blog leggen wij uit hoe je een houten vloer het best kunt onderhouden. Een nieuwe houten vloer moet immers mooi blijven.

 

De vloeren van Easy Floors zijn machinaal twee keer geolied met hardwaxolie. Hierdoor is de vloer optimaal beschermd tegen vuil en vlekken. Als klanten die ons bezoeken vragen of bijvoorbeeld water of andere vloeistoffen geen kringen veroorzaken op de vloer, hebben we altijd een fles cola klaarstaan. Op een vloer in onze showroom stoten we dan een glas cola om. Na een half uur verwijderen we met een doekje de cola. Op de vloer is geen enkele vlek of kring te zien, die is nog net zo mooi als voor het cola-incident. De olie die Easy Floors gebruikt is bovendien UV-bestendig. Zo wordt voorkomen dat de vloer onder invloed van zonlicht verkleurt.

Dagelijks en wekelijks onderhoud

Als dagelijks onderhoud volstaat het reinigen van de vloer met een wisser of stofzuiger. Zo wordt loszittend vuil verwijderd. Voor het wekelijks reinigen van de houten vloer is er de speciale Easy Floors-onderhoudsset. De Wash Care is een onderhoudszeep om de vloer te dweilen. Deze Wash Care reinigt en beschermt de vloer; de zeep laat een beschermlaagje achter waardoor vuil en water geen kans krijgt. Aan schoon lauw water voegt u wat Wash Care toe (100 ml op 10 liter water). Vervolgens dweilt u de vloer met een niet te natte dweil. De vloer vervolgens goed laat drogen en hij is weer klaar om op te worden geleefd. Lokale strepen of vlekken kunnen worden verwijderd door wat onverdunde Wash Care op een doek te doen en vervolgens stevig te wrijven. Verwijder de overtollige Wash Care nadat de streep of vlek is verdwenen.

Periodiek onderhoud

De Easy Floors onderhoudsset bevat ook een speciale onderhoudsolie, de Wax Care. Met deze olie brengt u een nieuwe beschermlaag aan. De olie kan ook plaatselijk worden aangebracht, bijvoorbeeld op plekken waar veel wordt gelopen. Afhankelijk van de intensiteit van het gebruik van de houten vloer, brengt u eenmaal per jaar de Wax Care aan. Voor het oliën van de vloer, reinigt u deze eerst met de Wash Care. Daarna brengt u de olie aan met een pluisvrije doek en wrijft u deze goed uit in richting van de houtnerf en boent u de vloer na met een droge doek. De droogtijd van de olie is zo’n zes tot tien uur, afhankelijk van de temperatuur en ventilatie. Deze behandeling is ook machinaal uit te voeren; wel zo handig als het gaat om grote oppervlakten. Wilt u hierover meer weten neem dan contact op met Easy Floors.

Om u vloer te beschermen en in optimale conditie te houden nog vijf nuttige tips:

  1. Zand en vuil werken als schuurpapier op een houten vloer. Stofzuig of wis de vloer daarom regelmatig.
  2. Gebruik goede schoonloopmatten. Beschadigingen door zand, vuil en vocht worden zo voorkomen.
  3. Plak viltjes onder kast-, tafel- en stoelpoten.
  4. Kies voor meubels op wieltjes, bijvoorbeeld bureaustoelen, voor ‘zachte’ wielen. Let er ook dat het materiaal waarvan de wielen zijn gemaakt geen strepen achterlaten op de houten vloer.
  5. Plaats planten nooit direct op de vloer, maar gebruik bijvoorbeeld een schaal. Water kan zo nooit op de vloer lekken.

Ja, ik ontvang graag een gratis Easy Floors sample

Om u kennis te laten maken met de vloeren van Easy Floors, sturen we u graag vrijblijvend een sample. Op basis van deze sample kunt u zich overtuigen van de kwaliteit die wij leveren. Selecteer hieronder de gewenste soort (modern, vintage of tijdloos) en vul uw persoonlijke gegevens in. Vervolgens ontvangt u binnen een week de sample per post.

Soort: *
Vul het veld 'Naam' in, alstublieft.
Vul het veld 'E-mailadres' in, alstublieft.
Vul het veld 'Straat' in, alstublieft.
Vul het veld 'Huisnummer' in, alstublieft.
Vul het veld 'Postcode' in, alstublieft.
Vul het veld 'Plaats' in, alstublieft.
Vul het veld 'Telefoon' in, alstublieft.