Houd de luchtvochtigheid op peil

De herfst en de winter komen er aan en daarmee gaat ook het stookseizoen weer van start. Gevolg is dat de luchtvochtigheid in de woning fors kan gaan dalen. Voor houten vloeren en meubelen kan dat funest zijn. Belangrijk dus om ook in deze periode de luchtvochtigheid op peil te houden.

Hout is gevoelig voor vocht: bij een te hoge luchtvochtigheid neemt de vloer vocht op met als gevolg dat de vloer gaat uitzetten. De kans bestaat dat de vloer dan bol zal gaan staan. Door ventilatie wordt een te hoge luchtvochtigheid voorkomen.

Te lage luchtvochtigheid
Is de luchtvochtigheid te laag dan wordt er juist vocht aan de vloer onttrokken. Dat kan leiden tot krimpnaden, scheuren of het schotelen van de vloerdelen. Krimpnaden zullen weer dichttrekken als de luchtvochtigheid stijgt; geschotelde vloerdelen zullen niet herstellen en zullen geschoteld blijven. Het is dus van belang de luchtvochtigheid in de ruimte goed in de gaten te houden, voor het behoud van uw houten vloer, maar ook omwille van uw gezondheid en een prettig leefklimaat: met de juiste luchtvochtigheid behoren geïrriteerde luchtwegen, hoofdpijn, een droge huid en droge ogen tot het verleden.

Idealiter ligt de luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%. Met een hydrometer, liefst een digitale, kunt u de relatieve luchtvochtigheid eenvoudig meten. Is de luchtvochtigheid te laag, dan is er een aantal mogelijkheden om deze te verhogen.

Luchtbevochtiger
Een luchtbevochtiger zorgt ervoor dat de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte tussen de aanbevolen 40% en 60% blijft. Er zijn verschillende soorten luchtbevochtigers die volgens verschillende technieken werken. Bij een koudwaterverdamper verdampt het water op een natuurlijke manier, waardoor de luchtvochtigheid constant is. Een koudwaterverdamper is energiezuinig; wel is het nodig de filters regelmatig te vervangen.
Een stoombevochtiger verwarmt het water en blaast stoom de ruimte in. Dit typte bevochtiger warmte ook de ruimte op en is wat goedkoper in aanschaf. Het energieverbruik is wel wat hoger en de stoom is heet.
Een ultrasone luchtbevochtiger blaast zichtbare nevel de ruimte in, werkt stil en is energiezuinig. Dit type bevochtiger is niet geschikt voor hard water en derhalve is een ontkalkpatroon nodig om kalkneerslag te voorkomen.
Tot slot is er de luchtwasser. Deze bevochtigt de lucht, maar haalt ook stof en bacteriën uit de ruimte. Deze luchtwasser is wat duurder en qua afmetingen ook wat groter.
Bij het kiezen van de juiste luchtbevochtiger spelen verschillende factoren een rol, bijvoorbeeld de afmetingen van de ruimte en het geluidsniveau. Neemt u gerust even contact met ons op voor meer informatie.

Andere tips
Om de luchtvochtigheid op de gewenste waarde te houden is een luchtbevochtiger het meest geschikt. Er zijn echter ook wat andere mogelijkheden om de luchtvochtigheid wat te verhogen. Zo kunt u een emmertje water bij de verwarming zetten, de badkamerdeur open houden tijdens het douchen of de deur van de vaatwasser open zetten als deze klaar is. Andere mogelijkheid is om de verwarming, die zorgt er voor dat de luchtvochtigheid daalt, zo laag mogelijk te zetten. Zo bespaart u ook nog op uw energiekosten.

Ja, ik ontvang graag een gratis Easy Floors sample

Om u kennis te laten maken met de vloeren van Easy Floors, sturen we u graag vrijblijvend een sample. Op basis van deze sample kunt u zich overtuigen van de kwaliteit die wij leveren. Selecteer hieronder de gewenste soort (modern, vintage of tijdloos) en vul uw persoonlijke gegevens in. Vervolgens ontvangt u binnen een week de sample per post.

Soort: *
Vul het veld 'Naam' in, alstublieft.
Vul het veld 'E-mailadres' in, alstublieft.
Vul het veld 'Straat' in, alstublieft.
Vul het veld 'Huisnummer' in, alstublieft.
Vul het veld 'Postcode' in, alstublieft.
Vul het veld 'Plaats' in, alstublieft.
Vul het veld 'Telefoon' in, alstublieft.