Houd het vocht op peil

Het wordt weer kouder. Dat betekent dat de verwarming een graadje hoger gaat. Een hogere temperatuur in huis gecombineerd met een lage luchtvochtigheid, kan gevolgen hebben voor de houten vloer. In deze blog lees je hoe je je houten vloer ook in de winter in topconditie kan houden.

Een houten vloer leeft; hout is immers een natuurproduct. En hout reageert op schommelingen in de luchtvochtigheid. Bij een stijgende luchtvochtigheid zal de vloer uitzetten; het hout neemt dan immers het vocht op. In het ergste geval zal de vloer bol komen te staan. Bij een hoge luchtvochtigheid is het dan ook belangrijk om de woning goed te ventileren, zodat overtollig vocht weg kan.

Lage vochtigheid
Daalt de luchtvochtigheid dan zal de houten vloer krimpen. Met name in de winter is de luchtvochtigheid laag (er zit dan immers weinig vocht in de lucht). Gecombineerd met het hoger zetten van de verwarming in huis, kan de luchtvochtigheid dalen tot onder de 30%. Het gevaar dat het hout gaat scheuren, krimpen en schotelen is dan reëel. Behalve slecht voor de vloer is een te lage luchtvochtigheid ook niet goed voor de gezondheid. Zo kun je last krijgen van droge ogen, keel en neus.

Luchtbevochtiger
Het is dus belangrijk om de luchtvochtigheid op peil te houden. De ideale waarde is tussen de 55% en 65%. Met een luchtbevochtiger is dat een fluitje van een cent: je stelt de gewenste luchtvochtigheid in, de ingebouwde hygrometer meet constant de luchtvochtigheid en als die te laag is, wordt de ruimte automatisch bevochtigd.

Meer vragen over houten vloeren of op zoek naar een luchtbevochtiger? Neem contact op met Easy Floors. Wij helpen je graag.

Ja, ik ontvang graag een gratis Easy Floors sample

Om u kennis te laten maken met de vloeren van Easy Floors, sturen we u graag vrijblijvend een sample. Op basis van deze sample kunt u zich overtuigen van de kwaliteit die wij leveren. Selecteer hieronder de gewenste soort (modern, vintage of tijdloos) en vul uw persoonlijke gegevens in. Vervolgens ontvangt u binnen een week de sample per post.

Soort: *
Vul het veld 'Naam' in, alstublieft.
Vul het veld 'E-mailadres' in, alstublieft.
Vul het veld 'Straat' in, alstublieft.
Vul het veld 'Huisnummer' in, alstublieft.
Vul het veld 'Postcode' in, alstublieft.
Vul het veld 'Plaats' in, alstublieft.
Vul het veld 'Telefoon' in, alstublieft.