Levensduur van een eiken vloer - productiewijze bepalend

Hoe lang gaat een houten vloer eigenlijk mee? Dat hangt af van verschillende factoren, zoals de dikte van de toplaag, de kwaliteit van het eiken en vooral de manier van produceren.

Om maar te beginnen met het antwoord op de vraag naar de levensduur; een goede eiken houten vloer met een toplaag van 4 mm massief eiken gaat zo’n 40 tot 50 jaar mee, waarbij Nederlanders hun vloer gemiddeld om de 10 tot 15 jaar laten schuren. En wat ‘goed’ is wordt bepaald door de kwaliteit van het eiken, de opbouw van de multiplank en de manier van produceren.

Europese productie

Belangrijk voor de levensduur van een eiken houten vloer is dat het hele productieproces in Europa plaatsvindt: het inkopen en zagen van de stammen, het drogen van de toplagen, het fabriceren van de multiplanken en het afwerken ervan. De juiste klimaatomstandigheden zijn namelijk essentieel om een vloer te krijgen die stabiel is en niet krimpt en zwelt. Helaas krijgen vloeren die gemaakt worden in China ook nogal eens het stempel ‘made in Europe’. De kwaliteit van zo’n vloer is over het algemeen bedroevend. Door slechte grondstoffen en te snel drogen van het eiken laten de toplagen los, ontstaan schuren en werkt de vloer (krimpen en zwellen). Dat komt de levensduur van de vloer natuurlijk niet ten goede.

Productie van een Easy Floor

De manier waarop Easy Floors haar eiken vloeren produceert zorgt voor een topproduct. Wat stappen uit dat proces op een rij:

  1. Wij gebruiken uitsluitend Europees eiken voor onze vloeren, met name uit de Oekraïne. Dit eiken groeit traag en gelijkmatig, waardoor er weinig spanning in de stam zit. Uiteraard hebben onze grondstoffen het FSC-keurmerk.
  2. Wij zagen de toplagen - zo’n 7 mm dik - nat uit de stam en niet uit een al gedroogde stam. Dat vers zagen zorgt voor minder kleurverschillen en werking van het eiken.
  3. De toplagen worden vervolgens teruggeschaafd en geschuurd naar 4 mm en op een rustige manier gedroogd. Dat rustig droogtempo voorkomt scheurtjes in de toplaag. Chinese vloeren worden in hoog tempo gedroogd; snel en goedkoop is daar immers het motto.
  4. Voordat er de toplaag van eiken op de onderlag verlijmen - en dat zou kunnen als ze uit de droogkamer komen - maakt Easy Floors (en daarin zijn we tamelijk uniek) de toplagen op exacte dikte en breedte , ‘kalibreren’ met een mooi woord. Iedere toplaag is dan gegarandeerd helemaal vlak en ook vrij van spanning; bij een toplaag die recht uit een Chinese droogkamer komt is dat niet geval.
  5. Onder hoge druk lijmen we de toplagen op de onderlaag van berken multiplex (en geen OSB, spaanplaat of underlayment uit China). Dat multiplex is watervast kruislings verlijmd en telt 7 lagen. Spanningen worden zo opgevangen. Vervolgens worden de multiplanken geschuurd.
  6. Easy Floors werkt haar vloeren af met hardwaxolie. Die olie wordt machinaal twee keer aangebracht. Zo komt de kleur mooi naar voren en wordt ook de levensduur van de vloer verlengt. Een vloer waarop de olie niet goed is aangebracht, verslijt sneller en zal dus eerder geschuurd moeten worden.

Ja, ik ontvang graag een gratis Easy Floors sample

Om u kennis te laten maken met de vloeren van Easy Floors, sturen we u graag vrijblijvend een sample. Op basis van deze sample kunt u zich overtuigen van de kwaliteit die wij leveren. Selecteer hieronder de gewenste soort (modern, vintage of tijdloos) en vul uw persoonlijke gegevens in. Vervolgens ontvangt u binnen een week de sample per post.

Soort: *
Vul het veld 'Naam' in, alstublieft.
Vul het veld 'E-mailadres' in, alstublieft.
Vul het veld 'Straat' in, alstublieft.
Vul het veld 'Huisnummer' in, alstublieft.
Vul het veld 'Postcode' in, alstublieft.
Vul het veld 'Plaats' in, alstublieft.
Vul het veld 'Telefoon' in, alstublieft.