Look & feel – het kiezen van de gewenste eiken vloer

eiken duo plank vloer vloerdelen multiplank olie

De sfeer in je woning wordt voor een groot deel bepaald door de vloer. Of je nou van een strakke uitstraling houdt, voor een meer klassieke sfeer kiest of een landelijk gevoel wil gaan, bij Easy Floors vind je voor iedere woonsfeer de juiste houten vloer. Bij het kiezen van de eiken houten vloer zijn er talloze mogelijkheden. Hieronder zetten we wat zaken op een rijtje om het keuzeproces te vergemakkelijken en tot de vloer te komen met de juiste look & feel.

Easy Floors ontwerpt en produceert in eigen fabriek vloeren van Europees eiken. Onze vloeren zijn zogenaamde multiplanken. Dat zijn planken met een tweelaagse opbouw, waarbij de toplaag van massief eiken is en de onderlaag van watervast verlijmd berken multiplex is. Die toplaag van Europees eiken heeft een dikte van 4-4,5 mm en de berken onderlaag is 12 mm dik. Door deze verhouding, de kruislings verlijmde opbouw van de berken multiplex en de lijm die gebruikt wordt om de toplaag op de onderlaag te verlijmen is de vloer zeer stabiel en is de kans dat de vloer gaat werken of scheuren zo goed als uitgesloten.

Breedte en lengte

De breedte van de planken bepaalt voor een belangrijk deel het aanzicht van de vloer. Onze vloeren zijn beschikbaar in breedtes van 18, 22 en 26 cm breed, maar ook 30 cm breed is mogelijk. Wat nogal eens wordt vergeten, is dat ook de lengte bepalend is voor de sfeer die de vloer uitstraalt: lange lengtes zijn over het algemeen mooier. Vandaar dat zo’n 80 procent van de planken van een Easy Floor een lengte heeft van 180 tot 240 cm.

Strak of levendig

Hoe een gelegde eiken vloer wordt ervaren en welke sfeer de vloer uitstraalt, hangt ook of van het aantal noesten in de planken. Het gaat dan over de sortering van het eiken. Onze Select-sortering is de meest strakke sortering; er zijn nauwelijks tot geen kleurverschillen in het eiken en incidenteel kan er een noestje van maximaal 1 cm voorkomen. Ook de sortering Naturel heeft met noesten tot 3 cm en hier en daar wat kleurscharkeringen een rustige uitstraling. De meest ruige en levendige uitstraling heeft de sortering Robuust. In deze sortering komen grote noesten voor en zijn bijvoorbeeld scheuren of open noesten gestopt. Overigens zegt de sortering niets over de kwaliteit van het eiken: die is bij alle sorteringen goed, alleen het uiterlijk van de plank is bij iedere sortering anders.

Kleuren

Als het gaat om de kleur van de vloer biedt eiken volop mogelijkheden. Vrijwel iedere kleur afwerking is mogelijk: een lichte tint, variaties in bruine, grijze of zwarte tinten of juist een onbehandelde look. Ook kan de vloer worden gerookt; daarbij worden de kleuren nog dieper en komt de tekening van de houtnerf mooi naar voren. Standaard worden onze vloeren licht geborsteld. Zo wordt de structuur van het hout zichtbaar en krijgt de vloer als het ware diepte. Ook het verouderen van de vloer is een optie; dit geeft een doorleefde uitstraling van het eiken: de planken lijken zo eeuwen oud.

Patronen

Met eiken zijn er ook verschillende patronen mogelijk. Je kunt natuurlijk kiezen voor het bekende plankenpatroon. Helemaal in is het visgraatpatroon. Bij dit patroon worden de planken schuin en haaks op elkaar gelegd. Een variant hiervan is de Hongaarse punt. Bij dit patroon worden de planken in een haak van 45 of 60 graden gelegd. Vooral in wat grotere ruimtes komen de visgraat en de Hongaarse punt goed tot hun recht, omdat de oppervlakte dan nog groter lijkt.

Zuinig op onze bronnen

De natuur vormt de basis voor onze vloeren. Vandaar dat we duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. Al onze vloeren zijn vriendelijk voor mens, dier en milieu en voldoen aan de strengste Europese normen op het gebied van schadelijke vluchtige stoffen en formaldehyde in houten vloeren. De vloeren van Easy Floors zijn ook gecertificeerd met het FSC-keurmerk. Dit betekent dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

Kosten

Wat kost een houten vloer? Deze vraag is uiteraard van belang. Het antwoord hierop hangt af van verschillende punten: wat zijn de afmetingen van de plank, wat is de sortering en wat is de gewenste afwerking? Er is al een Easy Floor voor zo’n 64,50 euro per m2, exclusief btw. Hierbij gaat het om een met twee lagen hardwax afgewerkte eiken multiplank in een standaard kleur en een multiplank in een Robuuste sortering van 16 mm dik en 18 cm breed.

Installeren

De houten vloer kan op twee manier geïnstalleerd worden: zwevend of verlijmd. Bij zwevend leggen worden de planken geplaatst op een dunne ondervloer. Bij verlijmd installeren worden de planken verlijmd op de bestaande dekvloer van bijvoorbeeld zandcement, andrahyt, tegels of bijvoorbeeld spaanplaat. In het geval van vloerverwarming wordt de houten vloer altijd verlijmd. En ook bij een visgraat of Hongaarse punt wordt de vloer verlijmd geplaatst. Bij het installeren van de vloer werken wij samen met erkende parketteurs. Zo bent u er verzekerd van dat uw vloer wordt geplaatst door een vakman.

Service

Tevreden klanten vinden we belangrijk. Wij ontzorgen u bij de aankoop van een nieuwe vloer. Dat begint met het luisteren naar uw wensen, het samen bespreken van de mogelijkheden en het geven van eerlijke adviezen die zijn toegespitst op uw situatie toten met het installeren van de vloer en het geven van onderhoudsadvies. Om u alvast een indruk te geven van de mogelijkheden bieden we onze klanten een gratis stalenservice. Zo ontvangt u kosteloos een voorbeeld ontvangt van de vloer die u mooi vindt. Uiteraard bent u ook van harte welkom in ons bedrijf om onze vloeren bekijken.

Ja, ik ontvang graag een gratis Easy Floors sample

Om u kennis te laten maken met de vloeren van Easy Floors, sturen we u graag vrijblijvend een sample. Op basis van deze sample kunt u zich overtuigen van de kwaliteit die wij leveren. Selecteer hieronder de gewenste soort (modern, vintage of tijdloos) en vul uw persoonlijke gegevens in. Vervolgens ontvangt u binnen een week de sample per post.

Soort: *
Vul het veld 'Naam' in, alstublieft.
Vul het veld 'E-mailadres' in, alstublieft.
Vul het veld 'Straat' in, alstublieft.
Vul het veld 'Huisnummer' in, alstublieft.
Vul het veld 'Postcode' in, alstublieft.
Vul het veld 'Plaats' in, alstublieft.
Vul het veld 'Telefoon' in, alstublieft.