Mozaïekparket: oerdegelijk en bijzonder

Vorige week schreven we een blog over een vloer van kopshout eiken. Vandaag komt een andere bijzondere vloer aan bod: het mozaïekparket.

 

De basis van mozaïekparket is een massief houten strookje, ‘fries’ in jargon. Deze strookjes (8 mm dik, 2,28 cm breed en 16 cm lang) worden samengevoegd tot matjes en vervolgens in een bepaald patroon gelegd.

Verschillende patronen

Het meest bekende patroon is het dambordpatroon. Hierbij worden de matjes van 16 x 16 cm om en om haaks op tegen elkaar gelegd. Het parallelverband is een variant op het dambordpatroon. Hierbij worden de houten strookjes achter elkaar gelegd en niet in blokken zoals bij het dambordverband. Bij het steenverband (ook wel Engels verband) overlappen de afzonderlijke rijen blokjes elkaar in de lengterichting.

Hoogkantparket

Een andere variant op het mozaïekparket is het zogenaamde hoogkantparket. Bij dit patroon worden de massieve strookjes (de friezen) op hun kant gezet. De breedte van ieder strookje is 8 tot 10 mm en hoogkantparket is verkrijgbaar in een dikte tot 22 mm. Over een stevige vloer gesproken.

Oersterk

Doordat gebruik is gemaakt van massieve houten strookjes is mozaïekparket zeer stevig en slijtvast. Ook is dit parket verkrijgbaar in verschillende houtsoorten: eiken, essen, maar ook beuken, walnoten of maple en in verschillende sorteringen, bijvoorbeeld nature of rustiek.

Leggen

Mozaïekparket is alles bij elkaar opgeteld prima betaalbaar, waarbij het hout in vergelijking met multiplanken goedkoper is en het leggen van de vloer wat duurder is. Dat laatste komt omdat de installatie van zo’n houten vloer een klus voor de vakman is. De mozaïekmatjes worden rechtstreeks verlijmd op de beton-, zandcement- of anhydrietvloer. Bij een houten ondervloer worden eerst spaanplaatbroodjes aangebracht om te zorgen voor een vlakke en stabiele basis. Na het verlijmen van de matjes wordt de vloer machinaal geschuurd en gevoegd met een mengsel van schuurstof en lijm. Tot slot wordt de vloer afgewerkt met hardwax, olie of lak en is hij klaar voor gebruik.

Ja, ik ontvang graag een gratis Easy Floors sample

Om u kennis te laten maken met de vloeren van Easy Floors, sturen we u graag vrijblijvend een sample. Op basis van deze sample kunt u zich overtuigen van de kwaliteit die wij leveren. Selecteer hieronder de gewenste soort (modern, vintage of tijdloos) en vul uw persoonlijke gegevens in. Vervolgens ontvangt u binnen een week de sample per post.

Soort: *
Vul het veld 'Naam' in, alstublieft.
Vul het veld 'E-mailadres' in, alstublieft.
Vul het veld 'Straat' in, alstublieft.
Vul het veld 'Huisnummer' in, alstublieft.
Vul het veld 'Postcode' in, alstublieft.
Vul het veld 'Plaats' in, alstublieft.
Vul het veld 'Telefoon' in, alstublieft.