Waarom kiezen voor multiplanken?

Easy Floors ontwerpt en fabriceert in eigen Europese fabriek eiken houten multiplanken. Onze multiplank is opgebouwd uit twee lagen: een onderlaag van 12 mm watervast verlijmd berken multiplex en een toplaag van 4 mm massief eiken. In vergelijking met massief eiken vloerdelen heeft een multiplank verschillende voordelen.

Een belangrijk pluspunt van de multiplank is dat deze niet of nauwelijks werkt. Dat komt omdat de lagen waaruit het berken multiplex is opgebouwd kruislings zijn verlijmd. Hout werkt met name in de breedte en door de kruislings verlijmde lagen wordt de onderlinge spanning tussen de lagen opgeheven. Bij massieve vloeren is het uitzetten en krimpen van de vloer niet of nauwelijks te voorkomen. Het gevolg is dat in de winter - als de verwarming aanstaat en de luchtvochtigheid laag is - kieren tussen de verschillende planken ontstaan; in de zomer bestaat juist de kans dat de planken bol gaan staan door een te hoge luchtvochtigheid.

Duurzaam en groen
Bij een multiplank is de toplaag van massief eiken; de onderlaag is van berken multiplex. Dit betekent dat er fors minder eiken gebruikt hoeft te worden bij de productie van de vloer in vergelijking met een massieve vloer. En eiken, dat behoort tot de hardhoutsoorten, groeit langzamer dan het zachtere berken. Goed om te weten is ook dat al onze vloeren het FSC-keurmerk hebben. Dat betekent dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Daarmee zijn multiplanken dus duurzaam en ‘groen’.

Geschikt voor vloerverwarming
Door de tweelaagse opbouw is een vloer van multiplanken prima te installeren op vloerverwarming. Bij massief hout is dat eigenlijk niet mogelijk, omdat het hout dan te veel gaat werken. Bovendien is de warmteweerstand van massief parket, dat minimaal 20 mm dik is, hoger dan die van een muliplank van 16 mm dik. Het opwarmen van een massief eiken vloer duurt daardoor langer en dat betekent verlies van het rendement van de vloerverwarming.

Brede planken
Onze multiplanken zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes, bijvoorbeeld 18 of 22 cm, maar ook 26 cm of zelfs 30 cm is mogelijk. Ook bredere multiplanken kunnen probleemloos geïnstalleerd worden, zonder dat ze hol of bol trekken, waarbij het wel belangrijk is dat de relatieve luchtvochtigheid tussen de 45% en 65% wordt gehouden. Bij een vloer van massief eiken zijn brede delen niet mogelijk omdat die geheid gaan schotelen; een centimeter of 14 - 15 is wel de maximale breedte.

Zwevend te installeren
Onze multiplanken kunnen zwevend worden geïnstalleerd. Er wordt eerst een  ondervloer gelegd (bijvoorbeeld de bekende groene platen) en via de mes-en-groefverbinding worden de planken aan elkaar bevestigd. Als de hele vloer er ligt is er als het ware een grote en zware plaat ontstaan. Tegen de muren worden spanveren geplaatst om de minimale werking van de totale vloer op te vangen; er ontstaan geen kieren tussen de afzonderlijke planken. Voordeel van het gebruik van spanveren in vergelijking met het aan elkaar lijmen van mes en groef van de plank, is dat de vloer dan verhuisd kan worden mocht dat nodig zijn. Bij installatie op vloerverwarming raden wij aan de planken te verlijmen; het verhuizen van de vloer is dan niet mogelijk.

Lange levensduur
Ook een vloer van multiplanken gaat een levenlang mee. Vaak wordt gedacht dat je alleen een massief eiken vloer kan schuren. Dat is niet het geval. De massief eiken toplaag van onze vloeren is 4 – 4,5 mm. Per schuurbeurt wordt er zo’n 0,6 mm weggeschuurd. Bij een toplaag van 4 mm kan de vloer dus tot drie keer geschuurd worden. Als je bedenkt dat het schuren en renoveren van de vloer om de 10 tot 15 jaar gebeurt, gaat onze multiplank met gemak zo’n 35 – 40 jaar mee.

Direct belastbaar
In onze fabriek worden de multiplanken machinaal afgewerkt met een olie in iedere gewenste kleur. Vervolgens wordt daar nog een transparante hardwaxolie op aangebracht, waarmee de plank optimaal beschermd is en ook de kleur er niet wordt afgelopen. Na installatie is de vloer direct belastbaar. Er hoeft dus niet ter plekke te worden gelakt of geolied en ook hoeft er geen rekening te worden gehouden met droogtijd. De woning kan direct worden ingericht.

En tot slot, zijn de multiplanken eenmaal gelegd, dan is er als het gaat om het aanzicht en die sfeer die de vloer uitstraalt geen enkel verschil met een massief eiken vloer. Tel daarbij de hierboven genoemde voordelen op, dan is de keuze om voor een eiken vloer van multiplanken te gaan snel gemaakt.

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor een prachtige nieuwe vloer, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Ja, ik ontvang graag een gratis Easy Floors sample

Om u kennis te laten maken met de vloeren van Easy Floors, sturen we u graag vrijblijvend een sample. Op basis van deze sample kunt u zich overtuigen van de kwaliteit die wij leveren. Selecteer hieronder de gewenste soort (modern, vintage of tijdloos) en vul uw persoonlijke gegevens in. Vervolgens ontvangt u binnen een week de sample per post.

Soort: *
Vul het veld 'Naam' in, alstublieft.
Vul het veld 'E-mailadres' in, alstublieft.
Vul het veld 'Straat' in, alstublieft.
Vul het veld 'Huisnummer' in, alstublieft.
Vul het veld 'Postcode' in, alstublieft.
Vul het veld 'Plaats' in, alstublieft.
Vul het veld 'Telefoon' in, alstublieft.