Zwevend of vast leggen, wat zijn de verschillen?

Om houten vloeren te leggen zijn er twee manieren: zwevend leggen en vast leggen. In deze blog leggen we uit wat dat precies inhoudt. Ook komen de voor- en nadelen van beide methodes aan de orde.

Bij zwevend leggen wordt de houten vloer ‘los’ gelegd op de ondervloer en komt de vloer niet vast te zitten op bijvoorbeeld de cementdekvloer. Op de bestaande ondervloer wordt eerst een ondervloer aangebracht. Deze ondervloer vangt kleine oneffenheden op, vermindert het loopgeluid en beschermt de houten vloer tegen optrekkend vocht.

Op de ondervloer worden de multiplank met mes en groef in elkaar geschoven. Hierbij wordt in de groef nadenlijm aangebracht. Zo zijn de planken stevig met elkaar verbonden en worden ook kieren tussen de planken voorkomen. Een eikenhouten vloer met de multiplanken van Easy Floors werkt vrijwel niet of nauwelijks. Wil je hier meer over weten, zie http://www.easyfloors.nl/blogbericht/voordelen-multiplank.html

Voordelen zwevend leggen

Zwevend leggen heeft verschillende voordelen: het is een klus die je zelf kunt doen en in vergelijking met vast leggen is het iets goedkoper in de aanschaf van materialen en kosten voor een parketteur bij het laten leggen van de vloer. Nadeel is dat een zwevende vloer wat minder strak tegen de muur en drempels van deuren kan worden gelegd. Om de vloer te kunnen laten werken moet er immers wat ruimte ( zo’n 1,5 cm) tussen de vloer en bijvoorbeeld de muur overblijven. Door te werken met een plint van 18 mm en afdeklatten zijn deze kieren later netjes af te werken.

Vast leggen

In het geval van vast leggen wordt de houten vloer met speciale lijm op de ondervloer gelijmd. In het geval van een zandcementdekvloer kan het nodig zijn eerst een epoxy vochtscherm aan te brengen. Vervolgens komt de lijm en daarop de multiplank.

Stabiel

Pluspunt van verlijmd leggen is dat de vloer heel stabiel ligt en minder werkt dan een zwevend gelegde vloer. Ook wordt de warmte van de vloerverwarming wat sneller doorgegeven dan bij een zwevende vloer. Aan de andere kant is vast verlijmen eigenlijk geen doe-hetzelfwerkje, maar een klus die door een erkend parketteur moet worden uitgevoerd. Dat betekent dat de legkosten wat hoger uitvallen dan bij zwevend leggen. Ook al omdat het benodigde materiaal wat duurder is.

Wilt u meer informatie over het leggen van vloeren of bent u op zoek naar een nieuwe eikenhouten vloer, bij Easy Floors bent u aan het goede adres.

Ja, ik ontvang graag een gratis Easy Floors sample

Om u kennis te laten maken met de vloeren van Easy Floors, sturen we u graag vrijblijvend een sample. Op basis van deze sample kunt u zich overtuigen van de kwaliteit die wij leveren. Selecteer hieronder de gewenste soort (modern, vintage of tijdloos) en vul uw persoonlijke gegevens in. Vervolgens ontvangt u binnen een week de sample per post.

Soort: *
Vul het veld 'Naam' in, alstublieft.
Vul het veld 'E-mailadres' in, alstublieft.
Vul het veld 'Straat' in, alstublieft.
Vul het veld 'Huisnummer' in, alstublieft.
Vul het veld 'Postcode' in, alstublieft.
Vul het veld 'Plaats' in, alstublieft.
Vul het veld 'Telefoon' in, alstublieft.